7 Ocak 2016 Perşembe

Telepati: Ne düşündüğünü anlıyorum

Japon Kyushu Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, insan henüz konuşmaya başlamadan, onların beyin dalgalarını okuyan ve kelimeleri çözen bir bilgisayar geliştirdiler.
Araştırmacılar bu telepatik bilgisayarla, insan beynindeki elektriksel aktivitelerin oluşma şeklinin, sesli veya içeriden konuşma anında aynı olduğunu keşfettiler.

Bu şu demek aslında:
İnsanların beyin dalgalarından, onların konuşmadan bile ne demek istediklerini tahmin edebiliyorlar. Peki bu nasıl oluyor?
Şöyle: İnsanların konuşurken beyinlerinde oluşan elektriksel dalgaların şekillerini kaydediyorlar. Bunun için erkek, kadın ve çocuklardan oluşan 12'şerli kişilere belli birkaç kelimeyi söylemeleri ve daha sonra bu kelimeleri sadece düşünmeleri isteniyor. Her iki durumda da oluşan beyin dalgalarını kaydediyorlar. Bu dalgalardan o kişilerin kelimeleri söylerken ve düşünürken birbirine benzer şekiller çıkardıklarını tespit ediyorlar.

Bu beyin dalgalarının benzerliklerinden yararlanarak, insanların konuşmadan sadece düşünerek ne söylemek istediklerini tahmin etmeye çalışıyorlar. Geliştirdikleri sistem, yüzde 30 civarında bir kesinlikle çok basit kelimeleri tahmin edebiliyor. Daha ötesi Japonca tek karakterli denemelerde ise yüzde 90'a varan bir kesinlikle hangi karakterin o anda düşünüldüğü belirlenebiliyor.
Bu çalışmayı yapan araştırmacılar, böyle bir sistemin konuşma yeteneğini kaybetmiş kişilerde kullanılabileceğini belirtiyorlar.

0 yorum: